Veelgestelde Vragen

Wat is het belang van asbestinventarisatie?

Asbestinventarisatie is van essentieel belang om de risico's van asbestblootstelling te minimaliseren en wettelijke verplichtingen na te leven.

Hoe verloopt het proces van asbestinventarisatie?

We doen een een plaatsbezoek en maken een inventaris op. De inventarisatie voor een asbestattest is ‘niet-destructief’. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw.

Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel.

Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden.

Wat zijn de wettelijke verplichtingen rond asbestinventarisatie?

Vanaf 23 november 2022 is het verplicht om een asbestattest te hebben bij de verkoop of overdracht van vastgoed dat voor 2001 is gebouwd. Deze verplichting maakt deel uit van de doelstelling om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken.

Vanaf 2032 zal voor elke toegankelijke constructie die gebouwd is vóór 2001 en waarvan u eigenaar bent, een asbestattest verplicht zijn, ook als u geen plannen voor een overdracht hebt.

Het asbestattest moet aanwezig zijn op het moment van de overdrachtsovereenkomst (verkoop, gift, erfenis). Dat is meestal het compromis, maar het kan ook op een ander moment plaatsvinden. De notaris kan steeds uitmaken per situatie of een asbestattest nodig is en op welk moment dit er moet zijn.

Wat is de OVAM retributie?

Dit is het bedrag dat wordt afgehouden van de kostprijs om van OVAM het officieel erkend attest te ontvangen. Dit is inbegrepen in onze prijzen.

Hoe neemt de asbestdeskundige inventarisatie stalen of monsters van pleisterwerk?

In een woning neemt de asbestdeskundige minstens 1 mengmonster van de wanden en 1 van de plafonds. Voor zo’n mengmonster maakt hij 3 tot 5 boringen van circa 1 cm diameter. Dit doen ze met een handmatig traag draaiende kurkboor. In samenspraak met de eigenaar doet de asbestdeskundige dit op weinig zichtbare plaatsen.

Hij/zij moet deze boorgaten ook veilig achterlaten door te fixeren of af te plakken. De boorgaten zijn eenvoudig te herstellen met vulpasta voor pleisterwerken. Dit is evenwel geen verplichting voor de asbestdeskundige zelf. U stemt altijd best goed op voorhand met de deskundige af, over hoe de inventarisatie gebeurt.

Moet de asbestdeskundige stalen of monsters nemen voor de opmaak van een asbestattest?

Een asbestdeskundige is niet verplicht om monsters te nemen en een eigenaar mag ervoor kiezen om dat te weigeren. De consequentie is wel dat de asbestdeskundige het materiaal dan als ‘asbestverdacht’ opneemt in het asbestattest.

De wetgeving stelt dat een asbestverdacht materiaal als asbesthoudend moet worden beschouwd, tenzij een labo-analyse aantoont dat het geen asbest bevat.

Voor sommige asbestverdachte materialen is het uitsluiten van het asbesthoudende karakter met het blote oog niet mogelijk. In dat geval zal de asbestdeskundigen een monster willen nemen voor labo-analyse. Dat staat beschreven in het inspectieprotocol dat vastgelegd is in een ministerieel besluit. Doet de asbestdeskundige dit niet dan rapporteert hij/zij het materiaal als ‘asbestverdacht’.

Neem contact op & we antwoorden binnen 24 uur!

Locatie

Jan Van den Langenbergh

Verbiststraat 35

2920 Kalmthout